Plaats binnen de gezondheidszorg
Een tabakoloog is een professional die je op een deskundige manier begeleidt in het rookstopproces. De tabakoloog kijkt naar jouw specifieke situatie en mogelijkheden: wat is jouw motivatie, heb je al een stoppoging achter de rug, wat ging toen goed, wat ging minder goed…

De tabakoloog kent alle mogelijke hulpmiddelen om je bij te staan in het stoppen met roken. Samen met jou werkt hij aan een rookstopplan op maat waarin hij je vervolgens begeleidt. Aandachtspunten zoals stress, gewichtstoename, voordelen van rookstop en motivatie krijgen de nodige aandacht. Ook na herval ben je welkom bij een tabakoloog. Stoppen met roken is immers een proces van vallen en opstaan.

Uit onderzoek blijkt dat je het meeste kans hebt om succesvol te stoppen met roken indien je je laat begeleiden door een tabakoloog in combinatie met rookstopmedicatie. Dat komt omdat rokers niet alleen lichamelijk afhankelijk zijn. Vaak spelen ook psychologische factoren een rol. Rookstopmedicatie kan de lichamelijke ontwenningsverschijnselen opvangen. Psychologische begeleiding en ondersteuning zijn belangrijk om een stoppoging vol te houden.

Doelstellingen
Professionele begeleiding, deskundig advies en ondersteuning zijn van groot belang om je doel te bereiken: stoppen met roken. Tijdens de rookstopbegeleiding in enkele gesprekken kom je stap voor stap tot een rookvrij leven.