Wat is het?
Een pijnlijke knie kan vele oorzaken hebben. Het kan een aandoening zijn van bijv. de beenderen van het kniegewricht, de gewrichtsbanden, de menisci of de spieren en pezen van de knie. Er kan ook pijn in de knie optreden, terwijl de oorzaak van de pijn in de heup ligt.

Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 7 op 1.000 personen raadplegen de huisarts voor kniepijn. Afhankelijk van de leeftijd van de persoon, komen er bepaalde oorzaken vaker of minder vaak voor. Artrose van de knie komt bijv. vaker voor bij oudere personen, terwijl de ziekte van Osgood-Schlatter typisch is voor jonge kinderen.

Hoe kun je het herkennen?
Afhankelijk van de oorzaak van de kniepijn zullen er andere klachten op de voorgrond staan. Bij bijv. artrose is er eerder startpijn in de ochtend of na rust. Bij een ontsteking of overbelasting is er eerder pijn tijdens en na een inspanning van de knie.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts zal eerst vragen stellen over het ontstaan en verloop van de pijn. Nadien zal hij allerlei testen doen van de knie en eventueel ook van de heup en enkel. Zo nodig laat de arts bijkomende onderzoeken uitvoeren, zoals bijv. een bloedafname of medische beeldvorming (o.a. radiografie, echografie of scanner).

Wat kun je zelf doen?
Bij een overbelasting is het belangrijk dat je het de eerste week of weken rustig aan doet. Bij twijfel over de oorzaak van de kniepijn of bij aanhoudende klachten raadpleeg je best je arts.

Wat kan je arts doen?
Afhankelijk van de oorzaak van de kniepijn zal je huisarts een behandeling starten met bijv. pijnstillende medicatie, kinesitherapie en zo nodig rust. In bepaalde gevallen zal je arts je doorverwijzen naar de orthopedist, die afhankelijk van de oorzaak andere behandelingen zal voorstellen.

Bronnen
www.ebmpracticenet.be