Wat is het?
Sleutelbeenbreuken worden in 3 groepen opgedeeld: breuken in het midden van het sleutelbeen (meest voorkomend), aan de laterale kant (dichter bij de schouder) en aan de mediale zijde (dichter bij het borstbeen). Deze breuken ontstaan meestal door een val op een uitgestrekte arm of op de schouder. Een schouderbladbreuk ontstaat meestal door een trauma met een hoge impact, waardoor er mogelijk ook letsels zijn ter hoogte van de longen, ribben of grote bloedvaten.

Hoe vaak komt het voor?
Een sleutelbeenbreuk is een van de meest voorkomende breuken. Een schouderbladbreuk komt veel minder voor.

Hoe kun je het herkennen?
Een sleutelbeenbreuk kun je herkennen doordat de zone van het sleutelbeen pijn doet en soms door een onnatuurlijke stand van het sleutelbeen. Een schouderbladbreuk veroorzaakt ook veel pijn, maar hier kun je meestal geen verplaatsing zien.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De diagnose gebeurt a.h.v. een röntgenfoto. Bij bepaalde types schouderbladbreuken is ook een CT-scan nodig.

Wat kan je arts doen?
De meeste sleutelbeenbreuken genezen goed zonder operatie, zelfs als er verplaatsing is opgetreden. Er wordt een draagdoek voor de arm voorgeschreven voor 2-3 weken. Na 6-9 weken is het bot in normale omstandigheden opnieuw aan elkaar gegroeid. Soms blijft er een soort knobbel zichtbaar door de huid, maar dit heeft geen invloed op de functie van het sleutelbeen en de schouder. In bepaalde gevallen moet er wel een operatie gebeuren: als de breukdelen de huid dreigen te doorboren of als een zenuw of bloedvat gekneld zit. In sommige gevallen zal de arts een operatie overwegen:

  • Als het bot te veel verplaatst is.
  • Als de breuk aan de buitenzijde van het sleutelbeen zit en gepaard gaat met een scheur van een van de schouderligamenten.
  • Als de breuk na 6 maanden nog niet genezen is en pijn doet.

Na een 3-tal weken kan men starten met kinesitherapie zonder extra gewichtsbelasting. Na 6-9 weken kan men ook oefenen met gewichten. Schouderbladbreuken worden ook zonder operatie en met een draagdoek behandeld. Bij breuken van de hals van het schouderblad en breuken die tot in het schoudergewricht lopen wordt een CT-scan genomen. Als er verplaatsing is, wordt er meestal geopereerd. In sommige gevallen is zowel het sleutelbeen als de hals van het schouderblad gebroken. Dit wordt een zwevende schouder genoemd en moet steeds geopereerd worden.

Bronnen
www.ebmpracticenet.be