Wat is het?
De knieschijf (patella) zit aan de voorkant van de knie en maakt deel uit van het kniegewricht. Ze hangt als het ware op in de pezen van de dijspieren. Bij het plooien van de knie opspannen spieren en pezen en komt de knieschijf onder druk te staan. Bij het strekken neemt de druk opnieuw af. De oorzaak van een ontwrichting is altijd een trauma (verwonding of letsel opgelopen bij een ongeval), waarbij een te grote kracht de knieschijf naar buiten doet verplaatsen. Meestal gebeurt dit wanneer de gebogen knie naar buiten wordt gedrukt en gedraaid.

Hoe kun je het herkennen?
Meteen na ontwrichting ontstaat hevige pijn. Hierdoor kun je niet goed op je been steunen. Traplopen, of andere belasting van de knie, is zeer moeilijk. De knie zwelt bijna onmiddellijk op door bloed in het gewricht. Volledig plooien en strekken zijn dan onmogelijk. Drukken op de binnenkant van de knie is eveneens pijnlijk. Soms zie je duidelijk dat de knieschijf is verplaatst. Bij drukken op de knieschijf naar buiten, trek je de dijspieren reflexmatig samen door de pijn.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De arts stelt de diagnose meestal aan de hand van een klinisch onderzoek van de knie. Hij vraagt altijd een röntgenfoto van de knie aan, omdat dit soort kwetsuur vaak gepaard gaat met een breuk van de knieschijf of van het scheenbeen of dijbeen.

Wat kun je zelf doen?
Kun je de knie niet meer volledig strekken, ondersteun ze dan met een kussen. Leg er een ijspack op. Vermijd belasting van de knie.

Wat kan je arts doen?
Bij lichte zwelling en pijn van de knie zal de arts eerder afwachten. Soms schrijft hij een brace voor. Dat is een hulpmiddel om het kniegewricht te ondersteunen. De kwetsuur geneest soms spontaan. Spierversterkende oefeningen bij de kinesitherapeut kunnen nuttig zijn. Bij een erg gezwollen knie voert de arts een punctie uit om het bloed uit de knie weg te nemen. Soms zijn er vetdruppeltjes te zien in het gepuncteerde bloed. Dat duidt altijd op een breuk. In geval van terugkerende ontwrichting of een zeer ernstige ontwrichting plant de arts een kijkoperatie. De chirurg zet de knieschijf dan vast, en verwijdert eventuele kleine, losse beenfragmenten.

Meer weten?
Zie ook volgende patiëntenrichtlijnen:
Gewrichtsaandoening van de knie (osteochondritis dissecans)
Chondromalacie van de knieschijf
Meniscusscheuren
Knieblessures
Slijmbeursontsteking van knieschijf en elleboog

Bronnen
www.ebmpracticenet.be

verschenen op 23/02/2017