Reactie VBZV op persartikel “fraude in de thuisverpleging” van 26 november 2014.

Laat het ons onmiddellijk duidelijk stellen: fraude moet aangepakt worden en kan niet getolereerd worden. Maar deze 140 personen moeten ook eerst gecontroleerd worden, vooraleer je deze collega’s kunt veroordelen. Maar ik herhaal, misbruiken van overheidsgelden kunnen niet aanvaard worden en indien uit vaststellingen blijkt dat hun vermelde prestaties niet overeenstemmen met de werkelijk geleverde prestaties, dan zijn veroordelingen het logisch gevolg. Vertellen dat er in andere sectoren ook misbruiken zijn is zeker correct. Maar wordt daarmee onze naam gezuiverd?

Als de pers ons contacteerde voor een reactie hebben we duidelijk doorgegeven dat die 140 hoge profielen al langer zichtbaar waren binnen Riziv statistieken. Waarom werden deze dan al niet eerder gecontroleerd? Nu er de voorbije maanden heel wat maatregelen uitgeschreven werden om misbruiken te vermijden en spijtig genoeg ook de goedwerkende thuisverpleegkundige opzadelt met extra administratief werk, komt deze eenzijdige persmededeling over als een kaakslag. We gaven ook door dat de misbruiken gebeuren door een zeer klein aantal “outliers”, maar dat de overige thuisverpleegkundigen mogen geprezen worden voor hun dagelijkse inzet voor hun patiënten en dit op alle mogelijke uren van de dag. Dat de sector onderbetaald is, moet werken met verouderde nomenclatuur en inschalinginstrumenten, de alsmaar toenemende eisen van de patiënt en/of zijn familie, alsmaar meer ingewikkelde administratie, … . Al deze factoren werden spijtig genoeg niet weergegeven door de pers. Dat de diensten die werken met loontrekkenden zichzelf uit de wind konden praten en daarbij de “zelfstandigen” willen opzadelen met een maximum bedrag aan terugbetaalbare prestaties per jaar, daar willen we nog een aardig woordje over kwijt geraken. Waar gaan we naar toe als het zelfstandig ondernemingsschap gelimiteerd wordt?

Wij tolereren het niet langer dat de ganse sector van de thuisverpleging nu bestempeld wordt als fraudeurs. De pers werd uitgenodigd en ingelicht, maar de sector zelf niet. Hier maken we zeker een agendapunt van op de eerste commissievergadering van het Riziv. Een minimum aan respect voor de sector had hier wel op zijn plaats geweest. Als beroepsorganisatie zijn we altijd bereid geweest om constructief mee te werken aan maatregelen om misbruiken te weren en zelfs voorstellen te doen naar een eenvoudige, correctere vorm van financiering.

Namens VBZV,

Lucien Speeckaert

Voorzitter VBZV