Wat is het?
Wanneer je gedurende een langere periode nergens meer zin in hebt en een sombere stemming en gevoelens van leegte en zinloosheid je blijven kwellen, is er sprake van een depressie. De kans om een depressie te krijgen op oudere leeftijd is groter wanneer je eerder in het leven al een depressie hebt doorgemaakt, je aan een lichamelijke ziekte lijdt, je functionele mogelijkheden verminderd zijn, je ouder worden associeert met een verlies aan kansen en zwakheid. Je kunt ook depressief worden na een plotse gebeurtenis zoals het verlies van een dierbare.

Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 12% tot 13% van de 64-plussers lijdt aan een depressie. Bij 2% tot 5% van hen gaat het om een ernstige depressie. Vrouwen worden er vaker door getroffen dan mannen.

Hoe kun je het herkennen?
Mogelijk lijd je aan een depressie wanneer je gedurende ten minste twee weken een verminderde levenslust hebt, weinig interesse toont in de normale dagelijkse activiteiten en er geen plezier aan beleeft, vermoeid bent en minder energie hebt. Je kunt ook prikkelbaar, huilerig, angstig en pessimistisch zijn. Je kunt je waardeloos voelen, jezelf van alles de schuld geven en zelfmoordgedachten hebben. Lichamelijke ongemakken en pijn, waaronder een veranderd slaappatroon, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies kunnen wijzen op een depressie. Soms beperken de klachten van een depressie zich tot vage lichamelijke ongemakken zoals vermoeidheid of pijn.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Een depressie is vaak moeilijk te herkennen omdat de klachten zo divers zijn. Bovendien kunnen de kenmerken van een depressie doen denken aan de tekenen van andere ziekten zoals een probleem met de schildklier, de ziekte van Parkinson, dementie of een tekort aan vitamine B. De gevolgen van schadelijk alcoholgebruik en bijwerkingen van medicatie kunnen lijken op een depressie.

Om met zekerheid een depressie vast te stellen zal je arts andere lichamelijke oorzaken moeten uitsluiten, bijvoorbeeld door middel van een bloedonderzoek. Daarnaast zal je arts een gesprek met je voeren over je klachten en huidige leefsituatie. Het is belangrijk voldoende informatie te geven aan je arts over hoe je jouw situatie beleeft zodat hij de juiste diagnose kan stellen.

Wat kun je zelf doen?
Wanneer je denkt aan een depressie te lijden, aarzel dan niet om je klachten voor te leggen aan je huisarts. Een depressie is behandelbaar, ook op oudere leeftijd. Wanneer je medicatie moet nemen, neem deze dan trouw in volgens de richtlijnen van je arts.

Wat kan je arts doen?
Je arts zal je in de eerste plaats voldoende trachten te informeren over de ziekte. Afhankelijk van de ernst van je depressie kan je arts verschillende behandelingen voorstellen, waarbij ook andere zorgverleners kunnen geraadpleegd worden:

– een psycholoog/psychotherapeut voor gesprekstherapie of psychologische interventies waarbij geprobeerd wordt bepaalde terugkerende gedachtepatronen te veranderen;
– een kinesist voor beweegsessies in groepsverband;
– een psychiater wanneer er twijfel bestaat over de diagnose, of wanneer de behandeling onvoldoende effect heeft;
– opname in een psychiatrisch ziekenhuis in geval van zeer ernstige, aanhoudende depressie of bij zelfmoordgedachten.
Ook kan men antidepressiva overwegen. Er zijn er verschillende soorten die elk aanleiding geven tot andere bijwerkingen. Je arts zal het middel kiezen dat het best bij je past. Het duurt meestal 4 tot 8 weken vooraleer je effect merkt. Een behandeling met antidepressiva mag je nooit van de ene op de andere dag stoppen. Wanneer je je beter voelt, duurt het nog ten minste een tot twee jaar vooraleer de medicatie mag worden afgebouwd, om herval te voorkomen. Overleg dit steeds met je arts.

Bron
www.ebmpracticenet.be

verschenen op 06/12/2013